IP Adresi Nedir?

IP Adresi Nedir? İnternet Protokolü adresi (IP adresi), iletişim için İnternet Protokolünü kullanan bir bilgisayar ağına bağlı her cihaza atanan sayısal bir etikettir. Bir IP adresi iki ana işlevi yerine getirir: ana bilgisayar veya ağ arabirimi tanımlama ve konum adresleme.

IP adresleri, IPv4’te 172.16.254.1 ve IPv6’da 2001:db8:0:1234:0:567:8:1 gibi insan tarafından okunabilir metinlerle yazılır ve görüntülenir. Genellikle, her biri 0 ile 255 arasında değişen, noktalarla ayrılmış, 172.16.254.1 gibi dört ondalık sayıdan oluşan nokta-ondalık gösterimde temsil edilirler.

İnternetin ilk zamanlarında, IP adresleri, coğrafyaya veya adresin birden fazla kullanılıp kullanılmayacağına bakılmaksızın sistem yöneticileri tarafından manuel olarak atanıyordu.

 

Bir IP Adresi Nasıl Atanır?

IP adresi, internetteki bir cihazı tanımlayan benzersiz bir numaradır. İnternete bağlandığınızda, cihazınıza bir IP adresi atanır.

Bir IP adresini telefon numarası gibi düşünebilirsiniz. Nasıl telefon numaranız başkalarından arama almanıza izin veriyorsa, bir IP adresi de cihazınızın internetteki diğer cihazlarla iletişim kurmasını sağlar.

İnternetteki her cihazın benzersiz bir IP adresi vardır. Bu, ziyaret ettiğiniz her web sitesi, gönderdiğiniz her e-posta ve indirdiğiniz her dosyanın IP adresinizle ilişkilendirildiği anlamına gelir.

IP Adresi Türleri

IP adresi, iletişim için İnternet Protokolünü kullanan bir bilgisayar ağına bağlı cihazlara atanan benzersiz bir sayısal etikettir. Dört tür IP adresi vardır: genel, özel, statik ve dinamik.

Genel IP adresleri, İnternet servis sağlayıcıları (ISS’ler) tarafından atanır ve genel İnternet’teki cihazları tanımlamak için kullanılır. Özel IP adresleri yerel ağlarda kullanılır ve genel İnternet üzerindeki cihazlara erişilemez. Statik IP adresleri zamanla aynı kalırken dinamik IP adresleri zamanla değişebilir.

IP adresi, iletişim için İnternet Protokolünü kullanan bir bilgisayar ağına bağlı her cihaza atanan benzersiz bir sayısal etikettir. Birincil işlevi, verilerin doğru hedefe yönlendirilebilmesi için ağa bağlı her cihazı tanımlamaktır.

Her IP adresi iki bölüme ayrılabilir: ağ tanımlayıcısı ve ana bilgisayar tanımlayıcısı. Ağ tanımlayıcı bize cihazın hangi ağa bağlı olduğunu söylerken, ana bilgisayar tanımlayıcısı bize o ağdaki hangi belirli cihaz olduğunu söyler.

IP adreslerine ihtiyacımız var çünkü onlar olmadan internet üzerinden veri gönderip alamayız. Bir web sitesine her bağlandığınızda, bir e-posta gönderdiğinizde veya bir video izlediğinizde, bilgisayarınızın erişmeye çalıştığı sunucunun IP adresini bilmesi gerekir.

Sitemize GOOGLE‘dan ulaşabilirsiniz.

İçeriği Puanlayabilirsiniz !

0 / 5

Your page rank:

İletişime Geç